Η αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη σε μία αποκαλυπτική συνέντευξη αναφέρθηκε στη Δέλτα τηλεόραση για τα επεισόδια στη Μόρια. Αναφέρθηκε ότι 

"Διαχρονικά έχει αποδειχθεί πως όταν υπάρχουν συμβάντα και γεγονότα που είναι κατά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κατά των ανθρώπων που διαβιώνουν σε αυτές τις άθλιες συνθήκες, πάντα υπάρχουν εξεγέρσεις. 
Δεν είναι η πρώτη φορά που γίνεται εξέγερση και την καίνε τη Μόρια. Να σας θυμίσω πως αρχές του χρόνου είχαμε το ίδιο περιστατικό, όταν τους ανακοινώθηκε πως όσοι έχουν κάνει αίτηση ασύλου μέχρι τριάντα μία δωδεκάτου του δεκαεννιά δεν θα εξεταστούν γιατί θα πρωτεραιοποιηθούν οι αιτήσεις αυτών που μπήκανε το 2020. 
Πέρυσι το Σεπτέμβρη πάλι είχαμε το ίδιο όταν απανθρακώθηκε μία γυναίκα που διέμενε στο ΚΥΤ και διαχρονικά άμα πάμε στα χρόνια πιο πίσω πάλι έχουμε τέτοιου είδους εξεγέρσεις. 
Επιχειρησιακά ήταν αναμενόμενο γιατί η δομή όπως έχουμε πει πολλές φορές, είναι για 3.500 με 4.000 χιλιάδες το πολύ. Μην ξεχνάμε ότι τον Ιανουάριο του 2019 διέμεναν 25.000 άτομα. Οι συνθήκες δεν είναι ιδανικές για τους ανθρώπους που μένουν εκεί. Είναι άθλιες, είναι τραγικές. Μην ξεχνάμε ακόμη πως από την ημέρα που έγινε το lock down στη χώρα μας, το ίδιο lock down έγινε και για τις δομές που είναι στα νησιά, το οποίο lock down δεν άρθηκε ποτέ, συνεχίστηκε και ακόμη μέχρι σήμερα. Δηλαδή αυτοί οι άνθρωποι που μένουν εκεί, είναι κλεισμένοι μήνες τώρα εκεί. Με αποτέλεσμα αυτό που έγινε να τους ξεσηκώσει."

Στο ερώτημα αν υπήρξε προβοκάτσια από εξωτερικούς παράγοντες γιατί υπήρξε συμμετοχή της ΕΥΠ, απάντησε:

"Πάντα υπάρχει συμμετοχή των υπηρεσιών Ασφαλείας καθ' όλη τη διάρκεια διαμονής αιτούντων άσυλο σε δομές, γιατί όπως καταλαβαίνετε πρωτέρα σημασία δίνουμε στην ασφάλεια της χώρας και όπως καταλαβαίνεται θα πρέπει πως όποιος περνά παράνομα τα σύνορα της χώρας μας να ελέγχεται το ποιος είναι και το ποιον του. Πάντα συμμετέχουν σε τέτοιου είδους επιχειρήσεις η ΕΥΠ, δεν είναι κάτι πρωτόγνωρο. 
Υποθέσεις και εκτιμήσεις για το αν υπήρξε προβοκάτσια μπορούμε να κάνουμε όλοι μας, καλό είναι να περιμένουμε τα πραγματικά αποτελέσματα και αυτά που θα βγούνε από τις έρευνες της πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας. Για μένα δεν είναι πρωτοφανές, πάντα συνέβαιναν περιστατικά και δεν θέλω να κάνω ακραίες υποθέσεις. Θα πρέπει να υπάρχουν τα ευρήματα και τα αποτελέσματα της έρευνας. "
Για την Ευρώπη πως αντιμετωπίζει αυτή την κατάσταση και αν θα πρέπει να ξεκαθαριστεί με τους μετανάστες οι οποίοι κατά χιλιάδες φιλοξενούνται στη χώρα και δεν απορροφούνται από τα υπόλοιπα κράτη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απαντάει:
"Από 1/1/2020 έως σήμερα που μιλάμε, σύμφωνα με κυβερνητικές δηλώσεις έχει γίνει κάποια αποσυμφόρηση του νησιού και μάλιστα της τάξης των 10.000 ατόμων, από 25.000 που ήταν στις αρχές του χρόνου, τώρα έχουμε 12.500 χιλιάδες. 
Αυτό μας δείχνει ότι για να γίνει μία αποσυμφόρηση από το νησί έχει γίνει άρση γεωγραφικού περιορισμού, είναι αναγνωρισμένοι πρόσφυγες ή ευάλωτες ομάδες. Άρα σημαίνει ότι ο πληθυσμός που υπάρχει στη Μόρια είναι με προσφυγικό προφίλ στη πλειονότητα. Μιλάμε για οικογένειες με μικρά παιδιά. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε 4.000 υπάρχουν στη Μόρια, πέρα των ασυνόδευτων ανηλίκων. Αυτό σημαίνει πως η Ευρώπη που δεν έχει σταθεί στο ύψος των περιστάσεων θα πρέπει επιτέλους με την πίεση της κυβέρνησης να σταθεί. Τι σημαίνει αυτό; Ωραία είναι η αλληλεγγύη στα λόγια αλλά μέχρι σήμερα έχουμε δει ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα η Ευρωπαϊκή Ένωση το μόνο που κάνει είναι να συμπάσχει μαζί μας, να μας υποστηρίζει θεωρητικά και να χρηματοδοτεί κάποιες δικές μας ενέργειες. Δεν είναι όμως έτσι. Η αλληλεγγύη της Ευρώπης θα πρέπει επιτέλους να φανεί στην πράξη. Για μένα είναι πολύ απλό το θέμα. Έναν απλό αναλογισμό να κάνουμε, τα 13.000 άτομα που είναι εκεί, 600 να έπαιρνε η κάθε χώρα είχε τελειώσει το θέμα της Μόριας. Όμως στην Ευρώπη δυστυχώς επικρατεί μια ξενοφοβία, ανεβαίνουν οι τόνοι οι ρατσιστικοί, με αποτέλεσμα να υπάρχουν αυτά τα προβλήματα. Νομίζω είναι η κατάλληλη στιγμή των απαιτήσεων πλέον από την Ελληνική κυβέρνηση." 


ΠΗΓΗ: ΔΕΛΤΑ TV