Δεν είναι σημαντικό να είσαι καλύτερος από κάποιον άλλον, αλλά να είσαι καλύτερος από χθες. (Jigoro Kano - Ιδρυτής του Τζούντο).


Με βάση το αρχαίο ελληνικό πνεύμα όπου δέσποζαν Αθηναίοι και Σπαρτιάτες, οι πολεμικές τέχνες ήταν αναπόσπαστο στοιχείο της στρατιωτικής εκπαίδευσης των νέων της εποχής. Στη συνέχεια, οι λαοί της Άπω Ανατολής υιοθέτησαν και ενέταξαν τις πολεμικές τέχνες στη ζωή και στη κουλτούρα τους, αντιγράφοντας το μοντέλο της Αρχαίας Ελλάδας.

Ανέκαθεν σε όλα τα μήκη και πλάτη του κόσμου διδάσκονται πολεμικές τέχνες, που συνδυάζουν πνευματικές και σωματικές δεξιότητες, πάντα κατά το αρχαίο γνωμικό, "νους υγιής εν σώματι υγιεί".

Μαζί μας είναι ο Υποπλοίαρχος Λιμενικού Σώματος και Διοικητής Λιμενικού Τμήματος Αγιοκάμπου Λάρισας Χρήστος Αντωνίου κάτοχος 3ου DAN Τζούντο , 1ου DAN TAEKWONDO /ITF και 1ου DAN ΚICK BOXING για να συζητήσουμε για τις πολεμικές τέχνες και συγκεκριμένα για το Τζούντο.

Θα μάθουμε τί είναι Τζούντο, τί μάς διδάσκει, τί μπορεί να προσφέρει σε ένα παιδί , ποια είναι η φιλοσοφία του και τα πλεονεκτήματα που παρέχει ως σύστημα φυσικής αγωγής.

Δημοσιογράφος: Ελένη Κωστοπούλου


Κάθε προπονητής έχει τη δική του ιστορία σχετικά με το πώς ασχολήθηκε με τις πολεμικές τέχνες. Ποια είναι η δική σας;

Από την παιδική ηλικία μου άρεσε η άθληση στα μαχητικά σπορ και με συνάρπαζε αυτή η ήρεμη δύναμη και αυτοπειθαρχία που έβλεπα στην προπόνησή τους . Έτσι ξεκίνησε η ενασχόληση μου με τις πολεμικές τέχνες αρχικά με το TAEKWONDO /ITF - όπου είμαι κάτοχος 1ου DAN - , ΚICK BOXING , AIKIDO και στην συνέχεια με το ΤΖΟΥΝΤΟ . Με το Τζούντο ασχολούμαι αδιάλειπτα για πάνω από 25 χρόνια, ως αθλητής αρχικά, προπονητής συλλόγου και παράλληλα από το 2017 μέλος του Δ.Σ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο. Στις εκλογές της ομοσπονδίας μας τον προηγούμενο Μάρτιο επανεκλέχτηκα πρώτος στη λίστα των μελών για το Δ.Σ και ανέλαβα την εξαιρετικά τιμητική και ουσιαστική θέση του Ά ΑΝΤΙΠΡΟΕΔΡΟΥ της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τζούντο. Επιπλέον – κάτι πολύ σημαντικό - λόγω της πολύχρονης θητείας μου στις Ειδ. Δυνάμεις Στρατού και Λιμενικού έχω λάβει μέρος σε πλήθος εκπαιδεύσεων αυτοάμυνας και έχω δει στην πράξη μέσω πραγματικών περιστατικών και ρεαλιστικών καταστάσεων τί πραγματικά εφαρμόζεται από όσα διδάσκονται στις πολεμικές τέχνες και τί παραμένει μόνο θεωρητικό...

Θα ήθελα να μάς πείτε τί είναι το Τζούντο, ποιες είναι οι αρχές που πρεσβεύει και ποια είναι η φιλοσοφία του;

Το Τζούντο ( JUDO ) - ή αλλιώς «ο Δρόμος της Ευγένειας» όπως αποδίδεται στα ελληνικά ο όρος – είναι μια πολεμική τέχνη ρίψεων, εξαρθρώσεων και ακινητοποίησης - εξουδετέρωσης αντιπάλου είτε σε όρθια θέση είτε στο έδαφος από την Ιαπωνία με ιδρυτή τον Δόκτορα JIGORO KANO, o οποίος του έδωσε έντονο παιδαγωγικό χαρακτήρα με υπερτονισμό του αλληλοσεβασμού και της ευγενούς άμιλλας. Η αλήθεια είναι ότι υιοθέτησε πολλές από τις τεχνικές του Ζίου Ζίτσου και ταυτόχρονα εφάρμοσε καινούργιες. Οριοθετώντας, όμως, ως βασικό στόχο του αθλήματος, εκτός από τη διάπλαση του ανθρώπινου σώματος και τη διαμόρφωση του ανθρώπινου χαρακτήρα μέσω της πνευματικής και ηθικής πειθαρχίας, μετέτρεψε το Τζούντο από μια νέα πολεμική τέχνη, σε πραγματικό τρόπο ζωής. Το 1882 ο Τζιγκόρο Κάνο ίδρυσε το Ινστιτούτο Kodokan Judo με ραγδαία εξάπλωση στην Ιαπωνία αρχικά και μετά σε όλο τον κόσμο. Παράλληλα, ως αποτέλεσμα της εξάπλωσής του εισήχθη στους Ολυμπιακούς Αγώνες το 1964 και συνεχίζει χαρίζοντας εντυπωσιακό θέαμα και έχοντας αυξανόμενο κοινό. Για την Ελλάδα το Τζούντο, ήδη αποτελεί πηγή διεθνών διακρίσεων και αν και είμαστε μια μικρή ομοσπονδία, ωστόσο οι αθλητές μας τιμούν την γαλανόλευκη με συνεχείς επιτυχίες!!!


Ποια είναι τα οφέλη του και πώς ασκείται κάποιος στο Τζούντο ως σύστημα φυσικής αγωγής;

Όπως ήδη ανέφερα το Τζούντο από την αρχή δημιουργήθηκε ως ολοκληρωμένο σύστημα φυσικής κατάστασης. Η προπόνηση σε αυτό οδηγεί σε ομοιόμορφη ανάπτυξη των μυών, επαύξηση της μυϊκότητας του αθλούμενου, βελτίωση της αερόβιας ικανότητας του ατόμου, βελτίωση της μυϊκής συναρμογής και ανάπτυξη της λεπτής κινητικότητας, η οποία με την σειρά της επιδρά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου μέσω της αύξησης των συνάψεων κυττάρων και την αναδιοργάνωση των κινητικών περιοχών. Ουσιαστικά, λοιπόν, μιλάμε για ένα «δώρο» στον εαυτό μας με πλεονεκτήματα σε κάθε τομέα και με απτές σωματικές, νοητικές και ψυχικές βελτιώσεις.

Το Τζούντο ταιριάζει σε κάθε ηλικία και σε κάθε φύλο; Υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος σωματότυπος που ταιριάζει σε αθλούμενο του Τζούντο και ποια είναι η ιδανική ηλικία για να αρχίσει ένα παιδί Τζούντο;

Η UNESCO αναγνωρίζει το τζούντο ως το κορυφαίο και πιο ολοκληρωμένο άθλημα για τη βελτίωση της σωματικής και πνευματικής ανάπτυξης των παιδιών. Κάθε παιδί μπορεί να ξεκινήσει από τα 4- 5 έτη και να συνεχίσει μέχρι τα βαθιά γεράματα! Συνεπώς, δεν υπάρχει ηλικιακό όριο, δεν υπάρχει χρονικό όριο στο πότε θα ξεκινήσει κάποιος Τζούντο και ούτε ιδεατός σωματότυπος. Το Τζούντο είναι πραγματικά για όλους, διότι η ποικιλία της προπόνησης, των ασκήσεων και των τεχνικών σε όρθια θέση, αλλά και στο έδαφος δίνουν την δυνατότητα στον καθένα να ανακαλύψει πράγματα που του ταιριάζουν σαν να φτιάχτηκε και να απευθύνεται το Τζούντο αποκλειστικά σε αυτόν...

Ως προπονητής έχετε καθοδηγήσει αθλητές σε διακρίσεις; Θα μάς πείτε δύο λόγια;

Είμαι πραγματικά πολύ χαρούμενος, διότι στο σύλλογο μου τον Α.Σ ΠΟΛΥΜΗΧΑΝΟ ΟΔΥΣΣΕΑ αν και ξεκίνησα από το μηδέν το τμήμα Τζούντο του το 2013, σήμερα μετά από 8 χρόνια μετράμε ήδη από αθλητές μας χρυσά και αργυρά μετάλλια στα Πανελλήνια Πρωταθλήματα Παίδων – Εφήβων και Νέων, ενώ είναι συνεχείς οι πρωτιές σε Διασυλλογικά Πρωταθλήματα στην Ελλάδα και στο εξωτερικό. Υπάρχει πολύ μεράκι από μένα, αστείρευτη ενέργεια και όλο αυτό σε συνδυασμό με τους αθλητές και τους γονείς που στηρίζουν μεταφράζεται σε ένα υγιές και απόλυτα επιτυχημένο σωματείο Τζούντο.

Πιστεύετε ότι το Τζούντο μπορεί να ενταχθεί ως κομμάτι στις Ένοπλες Δυνάμεις και στα Σώματα Ασφαλείας;

Την απάντηση σε αυτό το ερώτημα την έδωσε ήδη η Ιαπωνική Αστυνομία λίγα χρόνια μετά την εμφάνιση του Τζούντο εισάγοντάς το, ως βασικό σύστημα αυτοάμυνας στις ακαδημίες της και ακολούθησαν και οι Στρατιωτικές Ακαδημίες λίγο μετά. Το Τζούντο, ως πολεμική τέχνη αποτελεί την επιτομή της αυτοάμυνας καλύπτοντας με αποτελεσματικές τεχνικές οποιονδήποτε ένστολο θελήσει αφενός μεν να προστατεύει τον εαυτό του αφετέρου δε να συλλάβει ένα άτομο και να το ακινητοποιήσει χωρίς τραυματισμό. Ήδη στις Αστυνομικές και Στρατιωτικές Ακαδημίες παγκόσμια, αλλά και στην Ελλάδα υπάρχει ως βάση των μαθημάτων αυτοάμυνας και θα ήθελα να ενθαρρύνω, αλλά και να συμβουλεύσω τους ένστολους συναδέλφους μου να αφιερώνουν λίγο χρόνο την εβδομάδα, ώστε να εκπαιδεύονται σε αυτό…είναι επένδυση στον εαυτό τους!

Κλείνοντας τη συνέντευξη, υπάρχει κάτι άλλο που θα θέλατε να προσθέσετε;

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω αρχικά για το ενδιαφέρον σας να παρουσιάσουμε μέσω της εξαιρετικής στήλης σας το Τζούντο στους ένστολους συναδέλφους των Σωμάτων Ασφαλείας και των Ενόπλων Δυνάμεων και να σας εκμυστηρευτώ, ότι ως επαγγελματίας, το Τζούντο με έχει βοηθήσει να ανταπεξέλθω και να διαχειριστώ με ηρεμία και αποτελεσματικότητα πολλές ιδιόμορφες και δύσκολες καταστάσεις, ενώ ως γονέας παιδιών στην εφηβεία και ως εκπαιδευτής, που συναναστρέφεται με παιδιά όλων των ηλικιών, αλλά και με ενήλικες, με γεμίζει ικανοποίηση και ευθύνη το να είμαι ένα θετικό πρότυπο στους ανθρώπους που έχω γύρω μου.


Σας ευχαριστώ πολύ για την ενδιαφέρουσα συνέντευξη που μάς παραχωρήσατε, για το χρόνο που μάς διαθέσατε και σας εύχομαι κάθε επιτυχία στο έργο σας.


Για το bordernews.gr