«Αν με ρωτάτε εάν το κλείσιμο των συνόρων της βαλκανικής οδού έλυσε το πρόβλημα, σας απαντώ με ένα ξεκάθαρο όχι. Οδήγησε μεν στο να έλθουν στη Γερμανία λιγότεροι πρόσφυγες, πριν τεθεί σε ισχύ η συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης-Τουρκίας, αλλά 45.000 πήγαν στην Ελλάδα. Αναλογικά με τον δικό μας πληθυσμό, είναι σαν να δεχόμασταν εμείς 360.000 πρόσφυγες στη Γερμανία, δηλαδή διπλάσιους από αυτούς που είχαμε τον δύσκολο περασμένο Νοέμβριο», είπε η Γερμανίδα καγκελάριος σε συνέντευξή της στην Zeit.

Με αυτό αποδεικνύεται, κατά την Άνγκελα Μέρκελ, ότι μόνο η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αποτελεί βιώσιμη λύση. Ελήφθησαν βέβαια από τον Σεπτέμβριο του 2015 μια σειρά μέτρων, «κατά βάσιν όμως η πολιτική μου παρέμεινε σταθερή», είπε η καγκελάριος της Γερμανίας αρνούμενη ότι την έχει αλλάξει. Πρόσθεσε πως η πρόσφατη δήλωσή της ότι έγιναν λάθη αναφερόταν «στο συνολικό σύστημα της ευρωπαϊκής πολιτικής στο προσφυγικό και το μεταναστευτικό».




Η καγκελάριος παραδέχτηκε επίσης ότι για τις ανεπάρκειες του Δουβλίνο είναι συνυπεύθυνη και η Γερμανία, «επειδή αντισταθήκαμε επί χρόνια στο να θεωρήσουμε τα εξωτερικά σύνορα ευρωπαϊκή υπόθεση. Και δεν θέλαμε τότε τις ποσοστώσεις στην κατανομή των προσφύγων, τις οποίες επιθυμούμε τώρα για όλα τα κράτη μέλη της Ε.Ε».

Η Μέρκελ χαρακτήρισε επίσης «στρατηγικά εξόχως σημαντικό» τον νέο τρόπο αντιμετώπισης της Αφρικής.

«Η Γερμανία δεν χρειαζόταν να θέσει ένα τέτοιο θέμα (στο παρελθόν), αλλά αντίθετα έπρεπε να το είχαν κάνει η Ιταλία, όπως και η Ισπανία. Τον περισσότερο καιρό είμασταν ικανοποιημένοι με το ότι δεν έρχονταν καθόλου πρόσφυγες. Τώρα όμως θα πρέπει και η Γερμανία να αντιμετωπίσει το πρόβλημα, διότι οι άνθρωποι θα βρεθούν μπροστά στην πόρτα μας. Δεν νομίζω ότι μπορούμε να εξαφανίσουμε το πρόβλημα με το να το αγνοούμε διαρκώς, κρατώντας απόσταση από αυτό και με το να υψώνουμε τείχη στους πρόσφυγες. Είμαι ρεαλίστρια και αυτή είναι η πραγματικότητα», είπε.



Η καγκελάριος πρόσθεσε τέλος πως είναι πεπεισμένη ότι η ασφάλεια, η ειρηνική ζωή και η βιώσιμη ανάπτυξη της Γερμανίας εξαρτάται από την κατάσταση ανθρώπων οι οποίοι κατοικούν πολύ μακριά. Πηγη:zougla.gr