Η διαφορά μεταξύ της θεωρίας και της πράξης


Από
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΓΡΗΓΟΡΙΑΔΗΣ


Ομάδα ΔΙΑΣ: Ο Ουίνστων Τσώρτσιλ είχε πει για τους πιλότους της RAF κατά την διάρκεια της μάχης της Αγγλίας το 1940, ότι “ποτέ τόσοι πολλοί, δεν όφειλαν τόσα πολλά, σε τόσους λίγους”. Η τιμή που τους αναγνωρίστηκε ήταν καθολική, κοινώς ομολογούμενη και αποδεκτή από το σύνολο της βρετανικής κοινωνίας.

Στην Ελλάδα από το 2010 μέχρι και σήμερα, εν μέσω κρίσεων διαφόρων ειδών, είτε είναι οικονομικής μορφής είτε είναι υγειονομικής, έχουμε συνηθίσει να αναφέρουμε ως ήρωες της καθημερινότητας “τα παιδιά” της ομάδας ΔΙΑΣ. Από τη συντριπτική πλειοψηφία της κοινωνίας των πολιτών, του πολιτικού κόσμου και των μέσων ενημέρωσης, τα παιδιά αυτά με την αυτοθυσία και το έργο που έχουν προσφέρει όλα αυτά τα χρόνια, έχουν κερδίσει σχεδόν απ’ όλους την ηθική αναγνώριση και τον σεβασμό για τις ενέργειες τους.

Δίνω έμφαση στο “σχεδόν” απ’ όλους, γιατί υπάρχει ένα αρτηριοσκληρωτικό και δυσκοίλιο κομμάτι του συστήματος της ελληνικής γραφειοκρατίας, που ακόμα αντιστέκεται σθεναρά στην αναγνώριση επί της πράξης των όσων έχουν προσφέρει αυτά “τα παιδιά”. Το ξεπερασμένο αυτό από την εποχή και την τεχνολογία σύστημα, που λειτουργεί με μοναδικό γνώμονα την αλληλοκάλυψη ευθυνών και σε κάποιες περιπτώσεις δρα δυστυχώς – επειδή δεν υπάρχει καμία άλλη λογική εξήγηση – με βάση τον υπηρεσιακό φθόνο.

Παρατηρείται, ιδιαίτερα από το έτος 2015 και εν συνεχεία, σε πολλά θέματα που αφορούν το προσωπικό αυτής της υπηρεσίας συμπεριφορές και αντιδράσεις πολιτικών καθώς και φυσικών προϊστάμενων της, στα όρια του “ωχαδερφισμού”.

Γίνεται συζήτηση για να τιμηθούν με ένα επίδομα επικινδυνότητας ή κάποια άλλης μορφής ενίσχυσης του εισοδήματος των υπηρετούντων στη ΔΙΑΣ. που τα τελευταία χρόνια έχει προσφέρει το αίμα 9 παιδιών της και εκατοντάδων τραυματιών κατά την εκτέλεση του καθήκοντος ;

…”Ωχ μωρέ αδερφέ, ναι εντάξει έχετε δίκιο το αξίζετε, αλλά που θα βρεθούν τα χρήματα” (βέβαια εκ δια μαγείας υπάρχουν χρήματα για επιδόματα προνομιακών και γραβατοφορουσών ‘sic’ υπηρεσιών).

Γίνεται συζήτηση για τα εκτός έδρας που χρωστάει η ΕΛ.ΑΣ. από το 2011 στους 500 Ειδικούς Φρουρούς που προσλήφθηκαν τον Ιανουάριο εκείνης της χρονιάς ;

…”Ωχ βρε παιδιά πάλι; Το είπαμε, μπορεί να έχετε απόφαση του ΣΤΕ που να σας δικαιώνει, αλλά τώρα που να τρέχουμε να βρούμε ευθύνες, αν θέλετε πηγαίνετε στα δικαστήρια και ψάξτε το μόνοι σας“.

Γίνεται συζήτηση για να λάβουν ηθικές αμοιβές (ανέξοδες) για ενέργειές τους εντός και εκτός υπηρεσίας , συνάδελφοι που έσωσαν ζωές ή προστάτεψαν την κοινωνία από επικίνδυνους εγκληματίες ;

…”Ναι παιδιά, μπράβο, δεν λέμε καλά κάνατε, αλλά δεν το έπαιξε και κανένα κανάλι”… ή σε έτερη περίπτωση που γνωρίζω ιδιαίτερα καλά “Ναι ρε παιδιά, κάνατε σύλληψη εκτός υπηρεσίας ενώ ήσασταν σε αναρρωτική άδεια, και συλλάβατε έμπορο ναρκωτικών που ήταν μέλος εγκληματικής οργάνωσης, και τραυματιστήκατε κατά τη διάρκεια της συμπλοκής με 3 κακοποιούς, και είχατε και πρόταση από τον διοικητή σας για ηθική αμοιβή (δις)… αλλά αυτά είναι τα συνήθη που πρέπει να κάνετε, μην περιμένετε και «Μπράβο»“.

Είναι ο μέσος όρος ηλικίας των Αστυνομικών σε μεγάλες πόλεις της Ελλάδας εκτός Αθηνών – ιδιαίτερα σε πόλεις όπως η Θεσσαλονίκη που έχει αυξημένη εγκληματικότητα – άνω των 45 -50 ετών, και υπάρχει άμεση ανάγκη στελέχωσης των μάχιμων υπηρεσιών με νέους αστυνομικούς;

…”Ναι βρε παιδιά, αλλά 70% της αστυνομίας υπηρετεί στην επαρχία (το ίδιο και το 65% του πληθυσμού της χώρας βέβαια…), έχετε και αμετάθετο, τι συζητάτε τώρα για μεταθέσεις εκτός Αττικής…“.

Υπάρχουν ακόμα εν έτη 2022 στην ΔΙΑΣ στην Αττική μοτοσυκλέτες που εκτελούν υπηρεσία, χωρίς φάρους και ηχητικά σήματα ;

…”Ωχ μωρέ υπάρχουν, αλλά δεν έγιναν αυτά όταν ήμουν εγώ επικεφαλής, έτσι τα βρήκα“.

Δεν επαρκούν οι υπηρεσιακές μο/τες για να καλυφθούν όλοι οι τομείς της ΔΙΑΣ, σε όλες τις βάρδιες στην Αττική;

…”Ωχ, ου ρε παιδί μου, κάντε τις τράμπα και θα βγαίνουν όλοι με τις ίδιες γερασμένες μηχανές που θα λειτουργούν 18 ώρες το 24ωρο, και ο Θεός βοηθός“.


Υπάρχουν περιπολικά οχήματα στην Άμεση Δράση και τη ΔΙΑΣ, 20ετιας, με 650.000 χλμ και σε άθλια κατάσταση;

…”Ναι ρε παιδί μου, αλλά μην περιμένεις να βγεις με ένα καινούριο και ασφαλές όχημα. Βολέψου τώρα και πρόσεχε, αν σε κάποια καταδίωξη χτυπήσεις, εννοείται θα ευθύνεσαι εσύ“.


Και το χειρότερο όλων, καθώς και το πιο προσβλητικό για την επαγγελματική μας αξιοπρέπεια , ενώ είμαστε από τους πλέον εκπαιδευμένους αστυνομικούς που υπηρετούν στην ΕΛ.ΑΣ. – αν και καλοδεχούμενη οποία επιπλέον εκπαίδευση μπορούμε να έχουμε, αρκεί να είναι ουσιαστική και όχι ένα επικοινωνιακό πυροτέχνημα με βάση την τρέχουσα επικαιρότητα, ανάλογα από την έκβαση κάθε περιστατικού και ανάλογα με το τι επιχειρησιακό «μαργαριτάρι» θα ξεστομίσει ο κάθε όψιμος τηλεδικαστής / βουλευτής / πανελίστας / απόστρατος κτλ, μεταμορφωνόμαστε εν ριπή οφθαλμού, από Ήρωες σε επικίνδυνους και ανεκπαίδευτους Ειδικούς Φρουρούς.


Ήρθε πλέον η ώρα και η στιγμή να λυθεί αυτός ο γόρδιος δεσμός που πνιγεί τους υπηρετούντες σε αυτήν την υπηρεσία, και στο σύνολο του προσωπικού της ΕΛ.ΑΣ. γενικότερα, με απευθείας πολιτική παρέμβαση – ακριβώς όπως έπραξε ο Γάλλος Προέδρος Μακρόν για τους νοσηλευτές στη χώρα του πρόσφατα, δείχνοντας έμπρακτά την ευγνωμοσύνη του Γαλλικού λαού στο πρόσωπο αυτών που στις δύσκολες στιγμές εκτέλεσαν το καθήκον τους με αυταπάρνηση.


Είτε με γενναιότητα θα παρθούν αποφάσεις που θα τιμούν στην πράξη το προσωπικό της ΔΙΑΣ και την ΕΛ.ΑΣ. εν γένει, και θα λύσουν ζητήματα που για πολλά έτη τους ταλαιπωρούν, είτε θα γίνουμε μάρτυρες της, κατά την ταπεινή μου άποψη, τραγελαφικής εικόνας ξανά, αστυνομικοί να τρέχουν την Αστυνομία και το Ελληνικό Δημόσιο στα δικαστήρια για να βρουν το δίκιο τους.


ΠΗΓΗ   debater.gr