Κύκλωμα που μετέφερε μετανάστες με σκάφη αναψυχής εξάρθρωσε η Ιντερπολ.
29 άτομα συνελήφθησαν στην Αλβανία, την Ελλάδα και την Ιταλία για τη διακίνηση περισσότερων από 1 100 μεταναστών! Το εγκληματικό δίκτυο που δραστηριοποιείται κατά μήκος του δρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, αποκόμισε παράνομα κέρδη ύψους πολλών εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ, λέει η Ιντερπόλ.
Οι αρχές πιστεύουν ότι οι ύποπτοι, κυρίως ιρακινής και συριακής καταγωγής, αποτελούν μέρος ενός εγκληματικού δικτύου περίπου 80 μελών που φέρεται να ευθύνεται για τουλάχιστον 30 επιχειρήσεις διακίνησης παράνομων μεταναστών μέσω θαλάσσης. Η εγκληματική ομάδα διεξήγαγε δραστηριότητες διακίνησης μεταναστών από την Τουρκία στις ακτές του Σαλέντο της Ιταλίας μέσω Αλβανίας και Ελλάδας και στη συνέχεια σε άλλες χώρες της ΕΕ.
Η έρευνα ξεκίνησε με τον εντοπισμό μιας εν εξελίξει επιχείρησης διακίνησης, κατά την οποία έγινε η επιτυχής διάσωση των μεταφερόμενων μεταναστών και η σύλληψη οκτώ χαμηλόβαθμων διακινητών.
Στην έρευνα συμμετείχαν η αλβανική εγκληματική αστυνομία (Policia e Shtetit), η Ελληνική Αστυνομία και το ιταλικό οικονομικό σώμα (Guardia di Finanza), με την υποστήριξη της Europol και της Eurojust, οδήγησε στην εξάρθρωση μιας μεγάλης ομάδας οργανωμένου εγκλήματος που εμπλέκεται στη διακίνηση μεταναστών. Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε υπό την καθοδήγηση των αλβανικών, ελληνικών και ιταλικών δικαστικών αρχών.
Η επιχείρηση πραγματοποιήθηκε σήμερα και καταγράφηκαν 28 κατ' οίκον έρευνες (15 στην Αλβανία, 2 στην Ελλάδα και 11 στην Ιταλία), 29 συλλήψεις (18 στην Αλβανία, 1 στην Ελλάδα και 10 στην Ιταλία) και εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
Τα εγκληματικά δίκτυα χρησιμοποιούσαν κυρίως θαλάσσιες διαδρομές για τη μεταφορά των μεταναστών από την Τουρκία, μέσω του δρόμου της Ανατολικής Μεσογείου, στους τελικούς προορισμούς τους στην ΕΕ. Οι θαλάσσιες μεταφορές γίνονταν με τη χρήση σκαφών αναψυχής, κυρίως γιοτ, τα οποία αποκτούσε ή νοίκιαζε το εγκληματικό δίκτυο και τα οποία καπετάνιζαν αρχάριοι ναυτικοί που στρατολογούσε σκόπιμα το δίκτυο. Οι ύποπτοι χρησιμοποιούσαν άτυπες υπηρεσίες μεταφοράς χρημάτων, όπως το σύστημα hawala, για να λαμβάνουν πληρωμές από τους μετανάστες, ενώ τα παράνομα κέρδη τους υπολογίζονται σε αρκετές εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ.
H Europol υποστήριξε αυτή την έρευνα για πάνω από 18 μήνες, διευκολύνοντας την ασφαλή ανταλλαγή πληροφοριών και την οργάνωση επιχειρησιακών συναντήσεων μεταξύ των ερευνητών, παρέχοντας επίσης στους εταίρους των αρχών επιβολής του νόμου τακτικά πακέτα ανάλυσης πληροφοριών.
Την ημέρα της επιχείρησης, η Europol απέστειλε δύο εμπειρογνώμονες στην Αλβανία, έναν στην Ιταλία και έναν στην Ελλάδα για να συνδράμουν στη διασταύρωση των επιχειρησιακών πληροφοριών με τις βάσεις δεδομένων της Europol και να παράσχουν τεχνική υποστήριξη με την εξαγωγή δεδομένων και την ανάλυση ψηφιακών αποδεικτικών στοιχείων. Επιπλέον, η Europol διευκόλυνε την ανταλλαγή ερευνητών για να διασφαλίσει την αποτελεσματική τακτική υποστήριξη της επιχείρησης κατά την τελευταία φάση της και την ημέρα δράσης. Περαιτέρω επιχειρησιακές δραστηριότητες συνεχίζονται σε διεθνές επίπεδο, με στόχο την αποκάλυψη της θέσης και της ταυτότητας πρόσθετων υπόπτων που εμπλέκονται στο εγκληματικό δίκτυο.
Για τη διευκόλυνση της δικαστικής συνεργασίας, η Eurojust συγκρότησε τον Ιανουάριο του 2021 κοινή ομάδα έρευνας (ΚΟΕ) μεταξύ της Αλβανίας, της Ελλάδας, της Ιταλίας και της Europol. Η Eurojust δημιούργησε ένα κέντρο συντονισμού κατά τη διάρκεια της ημέρας δράσης και παρείχε διασυνοριακή δικαστική υποστήριξη μέσω του ιταλικού και του ελληνικού γραφείου στην έδρα της, καθώς και του εισαγγελέα-συνδέσμου για την Αλβανία στην Eurojust. Η Eurojust διευκόλυνε και υποστήριξε την ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των εταίρων της ΚΕΕ και της Ευρωπόλ και προώθησε πέντε συναντήσεις συντονισμού.
ΠΗΓΗ efsyn.gr