Μαζική θανάτωση προστατευόμενων ειδών από δηλητηριασμένα δολώματα. ● Υστερα από πρωτοφανή κινητοποίηση των αρμόδιων υπηρεσιών βρέθηκαν 47 νεκρά ζώα
Ακόμη ένα πολύ σοβαρό περιστατικό έρχεται να προστεθεί στον μακρύ κατάλογο των περιστατικών παράνομης χρήσης δηλητηριασμένων δολωμάτων που θανατώνουν ανυπολόγιστο αριθμό ζώων κάθε χρόνο στην ελληνική ύπαιθρο, αυτή τη φορά με ρεκόρ δηλητηριασμένων ζώων.Σε αυτή την περίπτωση, και για πολλοστή φορά, αντιμέτωπη με την παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων ήρθε η πολύπαθη άγρια πανίδα του Εβρου, στην περιοχή μεταξύ Φερών-Αρδανίου, σε απόσταση λίγων χιλιομέτρων από το Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς-Λευκίμης-Σουφλίου και τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας του δικτύου Natura 2000 «Νότιο Δασικό Σύμπλεγμα Εβρου».
Μέσα με τέλη Μαρτίου 2024, επί 10 μέρες έγινε μια τιτάνια προσπάθεια εντοπισμού και συλλογής κάθε δηλητηριασμένου ζώου ύστερα από πρωτοφανή κινητοποίηση αρμόδιων υπηρεσιών κατά την οποία βρέθηκαν 47 νεκρά ζώα και συγκεκριμένα 18 καλαμόκιρκοι (ημερόβια αρπακτικά πτηνά), 14 τσακάλια, 4 αλεπούδες, 3 γερακίνες, 2 σκύλοι, 1 νυχτόβιο αρπακτικό πουλί (τυτώ) και 5 θηλαστικά που δεν μπορούσαν να ταυτοποιηθούν λόγω της προχωρημένης σήψης (τσακάλια ή αλεπούδες).
Κατά την τελευταία μέρα των ερευνών στο πεδίο παρατηρήθηκε να διέρχεται από την περιοχή ένας ασπροπάρης (πτωματοφάγο είδος), αυστηρά προστατευόμενο είδος στη χώρα μας, ο οποίος πιθανόν να έπεφτε επίσης θύμα δηλητηρίασης αν τα νεκρά ζώα δεν είχαν περισυλλεγεί τις προηγούμενες ημέρες. Τα περισσότερα ζώα που βρέθηκαν ήταν σε προχωρημένη σήψη, ωστόσο μερικά από αυτά ήταν φρεσκότερα, γεγονός που υποδεικνύει ότι τα δηλητηριασμένα ζώα παρέμειναν για μεγάλο χρονικό διάστημα στην περιοχή και συνέχιζαν να αποτελούν εστία δηλητηρίασης για επόμενα ζώα.
Το συγκεκριμένο περιστατικό συνέβη σε κοντινή απόσταση με το περιστατικό θανάτωσης δύο χρυσαετών, ενός καλαμόκιρκου κι ενός τσακαλιού λίγες μέρες πριν από τα Χριστούγεννα, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι χρονικά η παράνομη χρήση δολωμάτων σε αυτή την περιοχή μάλλον συνέπεσε. Τη διερεύνηση του περιστατικού ανέλαβε το αρμόδιο Δασαρχείο Αλεξανδρούπολης, το οποίο διενεργεί την ποινική προανάκριση, σε συνεργασία με την αρμόδια Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Εβρου, η οποία απέστειλε τα δείγματα για τοξικολογικές αναλύσεις, σύμφωνα με τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες.
Ο εντοπισμός των δηλητηριασμένων ζώων επιτεύχθηκε έπειτα από κινητοποίηση τριών Ειδικών Μονάδων Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων, μία της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης (ΕΠΒΘ) και δύο του ΟΦΥΠΕΚΑ (Μονάδες Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Κεντρικής Μακεδονίας και Εθνικών Πάρκων Νέστου-Βιστονίδας και Ροδόπης). Παρόντων του Δασαρχείου Αλεξανδρούπολης, στελεχών της Μονάδας Διαχείρισης Εθνικών Πάρκων Δέλτα Εβρου και Δαδιάς και της Αντιδημαρχίας Φερών του Δήμου Αλεξανδρούπολης, σαρώθηκε από τους σκύλους μια περιοχή περίπου 5 τετραγωνικών χιλιομέτρων, πραγματοποιώντας διαδρομές συνολικού μήκους 120 χιλιομέτρων.
Η παράνομη χρήση δηλητηριασμένων δολωμάτων στην ύπαιθρο είναι δυστυχώς εκτεταμένη. Χαρακτηριστικό είναι ότι μόλις δύο ημέρες μετά την ολοκλήρωση των ερευνών στις Φέρες, ένας μαυρόγυπας εντοπίστηκε νεκρός από δηλητηριασμένο δόλωμα στα ορεινά της Νέας Σάντας στη Ροδόπη, λόγω του πομπού που έφερε.
«Η τεράστια έκταση που έλαβε το περιστατικό των Φερών αποδεικνύει την ανάγκη για άμεση ενημέρωση των αρμόδιων αρχών σε περίπτωση που κάποιοι αντιληφθούν την ύπαρξη δηλητηριασμένου δολώματος ή ζώου για να αποφευχθεί αυτή η αλυσίδα δηλητηρίασης», ανέφερε η Ελισάβετ Κρετ, χειρίστρια της Ειδικής Μονάδας Ανίχνευσης Δηλητηριασμένων Δολωμάτων της Εταιρείας Προστασίας Βιοποικιλότητας της Θράκης.
ΠΗΓΗ efsyn.gr